Relatiegeschenken

U waardeert uw klant of afnemer en u wilt die waardering uiten door een geschenk te geven. Een vulpen, concertkaartjes een smartphone. Noem het maar op. Alles is natuurlijk mogelijk, maar wat zijn de fiscale consequenties van dit alles? En binnen welke grenzen bent u voordeliger af?

Er zijn grofweg 2 fiscale dimensies in dit vraagstuk:

  1. Is de relatiegeschenk aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting (Eenmanszaak, Vof) of Vennootschapsbelasting (BV, Stichting met winstoogmerk)?
  2. Is de Btw dat drukt op de relatiegeschenk terug te claimen als voorbelasting?

U waardeert uw klant  afnemer en u wilt die waardering uiten door een geschenk te geven. Een vulpen, concertkaartjes een smartphone. Noem het maar op. Alles is natuurlijk mogelijk, maar wat zijn de fiscale consequenties van dit alles? En binnen welke grenzen bent u voordeliger af?

Er zijn grofweg 2 fiscale dimensies in dit vraagstuk:

  1. Is de relatiegeschenk aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting (Eenmanszaak, Vof) of Vennootschapsbelasting (BV, Stichting met winstoogmerk)?
  2. Is de Btw dat drukt op de relatiegeschenk terug te claimen als voorbelasting?

1) Is de relatiegeschenk aftrekbaar?

Een relatiegeschenk is een incidentele gift die u aan uw bestaande klant of leverancier geeft. Uw werknemers vallen hier niet onder. Het geven van een relatiegeschenk valt onder de categorie representatiekosten. Zoals u weet zijn de representatiekosten niet 100% aftrekbaar. U dienst een correctie toe te passen in uw aangifte inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting. Met betrekking tot de correctie hebt u 2 keuzes:

  1. 20% van de representatiekosten (in 2017) (26,5%: 2016) bij uw inkomen optellen óf
  2. een vast bedrag van € 4.500,- aan gemengde kosten bij uw inkomen optellen.

Wat is de juiste keuze voor u? Dat is vrij simpel, wanneer uw representatiekosten per jaar lager zijn dan € 22.500,- dan is de 1e optie voor u de voordeligste.

2) Is de btw aftrekbaar?

Lang niet altijd. Er is een eenvoudige manier om te achterhalen of u de btw van uw relatiegeschenk terug kunt vragen. Stel uzelf de volgende vraag: zou mijn klant/afnemer meer dan 30% van de btw terug mogen vragen wanneer de onderneming van uw relatie dit zelf had gekocht? Als het antwoord ‘ja’ is, dan zit u voor deze regel goed.

Een voorbeeld: stel u geeft uw klant, die jurist is, een labelprinter dan kunt u de btw terug vorderen, want als de jurist dit zelf had gekocht dan had de jurist 100% van de btw (meer dan 30%) ook mogen terugvragen. Maar geeft u de jurist een tennisracket dan is de btw niet terug te vorderen.

Drempelbedrag

Wilt u toch een relatiegeschenk geven dat niet persé te maken hebt met de onderneming van uw relatie dan moet u ervoor zorgen dat de kosten onder de € 227,- ex btw blijft. Dit geldt voor een geschenk per persoon per jaar. Blijft u onder die € 227,- dan kunt u de Btw gewoon als voorbelasting opvoeren.

Bewijslast

Het is verstandig om op de factuur van uw relatiegeschenk te vermelden wat de naam van uw relatie is en ter ere van welke gebeurtenis u dit geschenk heeft gegeven. Dit verstrekt de onderbouwing naar de fiscus toe.